Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μάθει το μωρό μας να κοιμάται μόνο του;

Οι απορίες του Περπατούλη:


• Σε ποια ηλικία θεωρείτε ότι είναι σωστό να αρχίσει το μωρό μας να κοιμάται μόνο του;

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε μωράκι, αλλά και κάθε οικογένεια είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ηλικία για όλους κατά την οποία οπωσδήποτε το μωρό πρέπει να βγει από το δωμάτιο των γονιών και να ξεκινήσει να κοιμάται μόνο του, στο δικό του δωμάτιο.  
Σε γενικές γραμμές, ως γενική κατεύθυνση, προτείνεται το παιδί να «βγαίνει» από το δωμάτιο του ζευγαριού κάπου μεταξύ 8 μηνών και 1,5 έτους. Είναι η ηλικία στην οποία έχει συνήθως διακοπεί ο θηλασμός και μπορεί πλέον το μωράκι να μάθει σε νέα δεδομένα, χωρίς να είναι ήδη πολύ μεγάλο, ώστε να έχει συνηθίσει σε μια κατάσταση και να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.
Ο θηλασμός, οι συνθήκες του σπιτιού, οι διαθέσιμοι χώροι, αλλά και οι συνήθειες και τα ωράρια του ζεύγους των γονέων είναι φυσικά παράγοντες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το χρονικό σημείο κατά το οποίο κάθε οικογένεια θα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν σπίτια στα οποία το μωρό δε μπαίνει εξαρχής στο δωμάτιο των γονιών, είτε από επιλογή, είτε από έλλειψη χώρου.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να μάθει το μωρό μας να κοιμάται μόνο του;

• Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις του;

Πρόκειται επίσης για ένα ιδιαίτερο θέμα που αφορά τις επιλογές της κάθε οικογένειας στη λειτουργία της. Γενικότερα πάντως, η αντίδραση ενός παιδιού στις ηλικίες που προαναφέραμε, μεταξύ δηλαδή 8 μηνών και 1,5 έτους, είναι συνήθως το κλάμα και η γκρίνια. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει μάλλον να διαχειριστούμε με ηρεμία την αντίδραση του παιδιού, να πάμε αρχικά κοντά στην κούνια του, να προσπαθήσουμε να το ηρεμήσουμε χωρίς να το σηκώσουμε από εκεί και ίσως να ακολουθήσουμε την τεχνική της σταδιακής απομάκρυνσης από το οπτικό του πεδίο, βγαίνοντας τελικά από το δωμάτιο. Καλό  θα είναι φυσικά να έχει μέσα στο κρεβατάκι του κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι που θα το βοηθήσει να νιώσει βολικά και να ξεχαστεί, ώσπου να το πάρει ο ύπνος. Το βέβαιο είναι ότι δε χρειάζονται υπερβολικές αντιδράσεις στο κλάμα του μωρού, καθώς έτσι θα πάρει το μήνυμα ότι «το κόλπο πιάνει» και θα κλαίει διαρκώς, μέχρι να το σηκώσουμε. 

Στον Περπατούλη απάντησε...

η κα Ζήση Κατερίνα
Ψυχολόγος
Λ. Δημοκρατίας 23, Ηράκλειο
2810 333857, 6932378457
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα X

Ρωτήστε τον Περπατούλη...!

Newsletter