Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ;

Οι απορίες του Περπατούλη:
 
•Πώς ορίζεται η ΔΕΠ-Υ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών.
Παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, η ΔΕΠΥ συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή στην κοινότητα και να μην είναι αποδεκτή από όλες τις επιστημονικές και κοινωνικές ομάδες. Βέβαια, την τελευταία 5ετία έχουν ενταθεί οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, αναφορικά με τη διαταραχή, από διάφορες επιστημονικές ομάδες και φορείς.

•Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής;

Τα χαρακτηριστικά της, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι τα εξής:

Το παιδί με ΔΕΠ-Υ :

Διάσπαση προσοχής | ελλειματική προσοχή
Είναι αφηρημένο και χάνει τα πράγματά του
Δεν ολοκληρώνει δραστηριότητες και παιχνίδια που ξεκινάει
Δεν έχει υπομονή να ακούσει οδηγίες
Απαντά πριν ολοκληρωθεί μια ερώτηση
Όταν καταφέρνει να συγκεντρωθεί αποσπάται εύκολα από το τηλέφωνο, το κουδούνι, μια κόρνα κλπ και κάνει πολύ ώρα να επανέλθει

Υπερκινητικότητα:
Είναι υπερβολικά δραστήριο σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του
Κάνει άσκοπες κινήσεις (π.χ. στριφογυρίζει ή ανοίγει ντουλάπια χωρίς λόγο)
Σε συνθήκες που απαιτείται ησυχία είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει ήρεμο (π.χ. στην τάξη, στο φαγητό)

Παρορμητικότητα:
Δεν μπορεί να περιμένει τη σειρά του για να παίξει ή να μιλήσει
Δεν υπακούει σε κανόνες Δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου Η διάθεσή του αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη.

•Σε ποιες ηλικίες γίνεται αντιληπτή αυτή η διαταραχή;

Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να γίνει αντιληπτή από μικρή ηλικία, όπου παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια υπερκινητικότητας, ανησυχίας ή μη ολοκλήρωσης δραστηριοτήτων. Παρ όλα αυτά όμως, και έχοντας στο νου μας ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά, η διάγνωση της διαταραχής σε άτομα κάτω των 5 ετών είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει γιατί, πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν συμπεριφορές οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής αυτής, αλλά συνάμα θεωρούνται φυσιολογικές βάσει του αναπτυξιακού τους επιπέδου.
Συμπερασματικά, η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και μόνον από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα σε συνεργασία με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς του ατόμου, έτσι ώστε να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι συμπεριφοράς του παιδιού, οι ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος του και οι συνυπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ ή να είναι αποτέλεσμα αυτής.

•Με ποιο τρόπο μπορούν οι γονείς και ο ειδικός λογοθεραπευτής να βοηθήσουν ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ;

H πρώιμη διάγνωση και ολοκληρωμένη παρέμβαση στην παιδική ηλικία βελτιώνει κάποια συμπτώματα της διαταραχής και προσφέρει στο παιδί καλύτερη ποιότητα ζωής. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και πρέπει να διαμορφώνεται από τη διεπιστημονική ομάδα, εξατομικευμένα για κάθε παιδί, αναλόγως με τις ανάγκες του.
Η αποκατάσταση περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών προσεγγίσεων όπως ασκήσεις για τη βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων (οπτικο-ακουστική επεξεργασία, μακροπρόθεσμη/βραχυπρόθεσμη μνήμη, λογική, προσοχή, ρυθμός και ταχύτητα επεξεργασίας)
Στη θεραπεία θα πρέπει να συμμετέχει όχι μόνον ο ασθενής, αλλά, όπου χρειάζεται κι αυτό είναι εφικτό, και η οικογένεια όπου θα εκπαιδευτεί κατάλληλα για το χειρισμό των παιδιών εντός κι εκτός σπιτιού. Οι γονείς και το στενό οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να είναι ήρεμοι και υπομονετικοί απέναντι στα παιδιά, να μην τους μεταφέρουν εντάσεις και να ακολουθούν εξειδικευμένες οδηγίες που θα τους δώσουν οι ειδικοί.
 

Στον Περπατούλη απάντησε...

η κα Ζερβού Ελένη
Λογοθεραπεύτρια
Κατ’ οίκον συνεδρίες
6943818867
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: facebook: https://www.facebook.com/Zervou.logotherapia
 
 
 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα X

Ρωτήστε τον Περπατούλη...!

Newsletter