Η έννοια "δυσπραξία της ομιλίας" συζητείται σε μεγάλο βαθμό. Τι σημαίνει;

Οι απορίες του Περπατούλη:
 
•Πως περιγράφεται ο όρος «δυσπραξία της ομιλίας»;
 
Δυσπραξία της ομιλίας ή αλλιώς λεκτική δυσπραξία ορίζεται η αδυναμία εκούσιας οργάνωσης και εκτέλεσης των αρθρωτικών κινήσεων για την παραγωγή των φωνημάτων, χωρίς οι μύες να εμφανίζουν κάποια διαταραχή.

•Που οφείλεται η εμφάνιση της δυσπραξίας στα μικρά παιδιά;


Η αιτία ή οι αιτίες της διαταραχής δεν είναι ακόμη γνωστά. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με τη συνολική ανάπτυξη της γλώσσας του παιδιού, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια νευρολογική διαταραχή. Η λεκτική δυσπραξία μπορεί να είναι εξελικτικής μορφής, δηλαδή να υπάρχει από την γέννηση ή μπορεί να είναι επίκτητη, ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού τραύματος.•Ποια σημάδια στην ομιλία του παιδιού μας, μπορούν να μας παραπέμψουν στη διαταραχή αυτή;

Ένα παιδάκι με εξελικτικής μορφής δυσπραξία, μπορεί να μην βαβίζει πολύ ώς βρέφος, να καθυστερήσει να πεί τις πρώτες του λεξούλες (να ξεκινήσει 2,5-3 ετών), ή να έχει πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο.
Το παιδί δυσκολεύεται να βάλει στη σειρά τους ήχους και τις συλλαβές, γι’αυτό συχνά υπερ-απλουστεύει τις λέξεις παραλείποντας συλλαβές (π.χ.το «καπέλο» γίνεται «πεπέλο). Καθυστερεί να κατακτήσει τα σύμφωνα στην ομιλία του, ενώ οι αντικαταστάσεις των φωνημάτων είναι μη σταθερές και πολύ συχνές, οπότε η ομιλία είναι σε μεγάλο ποσοστό ακατάληπτη ακόμη και από τα οικεία πρόσωπα. Η δυσκολία αυξάνεται όσο μεγαλώνει η δομή και η περιπλοκότητα των λέξεων.

Επιγραμματικά, τα συμπτώματα της λεκτικής δυσπραξίας είναι τα εξής:

1. Περιορισμένο βάβισμα (στην βρεφική ηλικία)
2. Καθυστέρηση στην παραγωγή των πρώτων λέξεων
3. Σημαντική δυσκολία στην εκφορά του λόγου – κοπιώδης και αργή ομιλία
4. Δυσκολία στην μίμηση ήχων και φθόγγων
5. Μονότονος τονισμός
6. Ασταθή φωνολογικά λάθη
7. Mεγαλύτερη δυσκολία και περισσότερα λάθη σε μεγάλες λέξεις.

•Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η δυσπραξία ομιλίας από τον ειδικό λογοθεραπευτή και με ποιο τρόπο μπορούν να συνδράμουν οι γονείς;

Ένα παιδί με αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία καλό θα είναι να ακολουθήσει μια εντατική θεραπεία από μικρή ηλικία για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες στο λόγο του να επικοινωνήσει με ευχέρεια.
Το ιδανικό λογοθεραπευτικό πρόγραμμα δημιουργείται με συνεδρίες τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Το επίκεντρο της παρέμβασης είναι η βελτίωση του σχεδιασμού, της αλληλουχίας και του συντονισμού των κινήσεων των μυών/αρθρωτών για την παραγωγή λόγου.
Η εξάσκηση στο σπίτι είναι πολύ σημαντική και η οικογένεια συμβάλλει για να βοηθήσει την πρόοδο του παιδιού και να διασφαλιστεί η βέλτιστη πρόοδος στη θεραπεία.
 

Στον Περπατούλη απάντησε...

η κα Ζερβού Ελένη
Λογοθεραπεύτρια
Κατ’ οίκον συνεδρίες
6943818867
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: facebook: https://www.facebook.com/Zervou.logotherapia
 
 
 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα X

Ρωτήστε τον Περπατούλη...!

Newsletter