Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προληπτικό έλεγχο των προβλημάτων λόγου στα παιδιά;

Οι απορίες του Περπατούλη:
 
• Υπάρχει ασφαλής και ενδεδειγμένη μέθοδος προληπτικού ελέγχου για την εμφάνιση των προβλημάτων λόγου;

Οι ειδικοί θεραπευτές λόγου και ομιλίας τόσο κατά τον προληπτικό έλεγχο, όσο και κατά την αξιολόγηση ενός περιστατικού, χρησιμοποιούν σταθμισμένες και αξιόπιστες μεθόδους ελέγχου. Υπάρχουν ενδεδειγμένες μέθοδοι προληπτικού ελέγχου που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.
 
Aπό αυτές συλλέγουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε το πορτραίτο του παιδιού και τις πιθανές μελλοντικές του δυσκολίες.

• Ποια είναι η ηλικία του παιδιού μας που θεωρείται κατάλληλη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ελέγχου;

Υπάρχουν κάποια τυπικά στάδια ανάπτυξης λόγου και ομιλίας, που βασίζονται στο μέσο όρο και μας βοηθούν να κρίνουμε εάν το παιδί μας έχει αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες ανά ηλικιακή περίοδο. Επιγραμματικά αναφέρονται τα εξής:
Ηλικία 0 – 6 μηνών Μιμείται ήχους Χρησιμοποιεί ήχους ή χειρονομίες
Ηλικία 7 – 12 μηνών Αποκρίνεται στο όνομά του Παράγει μία ή περισσότερες λέξεις
Ηλικία 13 – 18 μηνών Ακολουθεί απλές εντολές Έχει εκφραστικό λεξιλόγιο από 3-20 λέξεις
Ηλικία 19 – 24 μηνών Ο λόγος του είναι κατανοητός από ξένους σε ποσοστό 25 – 50% Έχει εκφραστικό λεξιλόγιο 50 -100 λέξεις
Ηλικία 2 – 3 ετών Ο λόγος είναι κατανοητός σε ποσοστό 50 – 75% Ζητάει αντικείμενα με το όνομά τους Χρησιμοποιεί φράσεις 3 – 4 λέξεων
Ηλικία 3 – 4 ετών Ακολουθεί εντολές που αποτελούνται από 2 και 3 μέρη Χρησιμοποιεί 4 με 5 λέξεις στις προτάσεις Συμμετέχει σε συζητήσεις
Ηλικία 4 – 5 ετών Χρησιμοποιεί προτάσεις 4 έως 8 λέξεων Απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις που αποτελούνται από 2 μέρη
Ηλικία 5 – 6 ετών Ακολουθεί εντολές που αποτελούνται από 3 μέρη Αναμεταδίδει με ακρίβεια μια ιστορία
Ηλικία 6 – 7 ετών Κατανοεί το «αριστερά» και το «δεξιά» Χρησιμοποιεί προτάσεις 6 λέξεων περίπου. Μετράει ως το 100 μηχανικά.

Συμπερασματικά, η κατάλληλη ηλικία για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ελέγχου ορίζεται σύμφωνα με τις παραπάνω περιόδους, δίνοντας βέβαια μια περίοδο ασφαλείας (+3 μήνες), καθώς κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.


proliptikos-elegxos-gia-provlimata-logou

• Η διαδικασία του ελέγχου θα προκαλέσει ανησυχία ή προβληματισμό στο παιδί μας;

Η διαδικασία ελέγχου δε θα ανησυχήσει καθόλου το παιδί, καθώς η αξιολόγηση από τον ειδικό γίνεται κυρίως μέσα από το παιχνίδι. Κάθε μέθοδος προσαρμόζεται στα θέλω του παιδιού, στα ενδιαφέροντά του, από τα οποία ο ειδικός λογοθεραπευτής συλλέγει τις πληροφορίες που χρειάζεται.


• Πόσο ασφαλή και καθοριστικά για την μετέπειτα ανάπτυξη του λόγου του παιδιού μας είναι τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου;

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου είναι ασφαλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει απόκλιση. Κάποιο παιδί μπορεί μόνο του μέσα σε άμεσο χρονικό διάστημα από τον έλεγχο, να εξαλείψει τα συμπτώματα που μας είχαν ανησυχήσει, ενώ αντιθέτως κάποια άλλα μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη κάποια συμπτωματολογία. Γι’ αυτό το λόγο και σε συνεννόηση με τον παιδίατρο του παιδιού που παρακολουθεί την ανάπτυξή του, όταν οι γονείς ανησυχούν για κάποια συμπεριφορά-εξέλιξη του παιδιού τους, είτε γιατί υπάρχει κάποιο κληρονομικό ιστορικό στην οικογένεια, είτε γιατί μετά από σύγκριση με άλλα παιδάκια της ηλικίας του, παρατηρούνται διαφορές, η ενδελεχή συζήτηση με κάποιον ειδικό θεραπευτή λόγου και ομιλίας είναι απαραίτητη .
 

Στον Περπατούλη απάντησε...

η κα Ζερβού Ελένη
Λογοθεραπεύτρια
Κατ’ οίκον συνεδρίες
6943818867
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: facebook: https://www.facebook.com/Zervou.logotherapia
 
 
 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα X

Ρωτήστε τον Περπατούλη...!

Newsletter