Φαγητό «έξω» και delivery. Να τα απαγορεύσουμε; Και πώς να ρυθμίσουμε την κατανάλωσή τους από το παιδί μας;

Οι απορίες του Περπατούλη:
 


• Καθώς η απαγόρευση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού, θα επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, σε ποια συχνότητα μπορούμε να την ρυθμίσουμε ώστε να θεωρείται αποδεκτή;

Η διατροφή στην παιδική ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή ανάπτυξή του και για μια καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή του.To οικογενειακό περιβάλλον παίζει σπουδαίο ρόλο στην επιρροή των διατροφικών συνηθειών του παιδιού καθώς τα μικρά παιδιά βλέπουν σαν πρότυπα τους γονείς τους.
Το έτοιμο φαγητό είναι κάτι που δε μπορούμε να αποφύγουμε καθώς είναι νόστιμο και αρκετά δελεαστικό για τα μικρά παιδιά, τα οποία επηρεάζονται μέσα από τα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο), από εικόνες ή διαφημίσεις στο διαδίκτυο με ανθυγιεινά τρόφιμα με αποτέλεσμα να επιθυμούν τις περισσότερες φορές να καταναλώσουν π.χ. ένα μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες σε σύγκριση με ένα πιο υγιεινό σνακ φτιαγμένο στο σπίτι (π.χ. σπιτικό μπέργκερ με ψωμάκι, μπιφτέκι σχάρας και λαχανικά).
Τα παιδιά όμως δύσκολα αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση του έτοιμου φαγητού στην υγεία τους και δε μπορούν να ορίσουν μόνα τους τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές. Είναι υποχρέωση των γονιών να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους προς τις υγιεινές επιλογές, να ελέγχουν τι τρώει το παιδί τους και να το μάθουν να τρέφεται σωστά. Yπάρχουν ένα σωρό επιλογές από υγιεινά γευματάκια που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι και να είναι εξίσου νόστιμα ώστε το παιδί να μη συνηθίζει στα φαστφούντ. Φτιάξτε ένα κοτοσουβλάκι από μπουκίτσες κοτόπουλο και περάστε το σε καλαμάκι, συνοδεύστε το μαζί με μια πιτούλα και λίγη σαλάτα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια σπιτική πίτσα με αλάδωτη πιτούλα, λαχανικά, τυρί και γαλοπούλα. Επιχειρήστε να φτιάξετε πατάτες στη λαδόκολλα στο φούρνο κόβοντάς τις σε μικρά κομμάτια και θα δείτε ότι είναι πολύ ωραίες στη γεύση, πιο ωραίες και από τις τηγανιτές πατάτες.
Κάθε προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε το παιδί μας να τρώει υγιεινά αποτελεί κέρδος για την υγεία του. Μπορείτε λοιπόν να καθιερώσετε στο παιδί σας μια φορά την εβδομάδα την κατανάλωση έτοιμου φαγητού π.χ. ένα Σάββατο ή μια Κυριακή που θα είναι πιο χαλαρό, να του αφήσετε το ελεύθερο να διαλέξει τι φαγητό θα ήθελε να καταναλώσει από τα έτοιμα, ώστε να νιώσει και το ίδιο ότι έχει την ελεύθερη βούληση να επιλέξει. Στόχος μας είναι να μάθουμε στο παιδί μας να έχει το μέτρο στο φαγητό που καταναλώνει, τίποτα δεν απαγορεύεται αν τηρείται με μέτρο χωρίς να γίνεται καθημερινή συνήθεια.


 Fast food και παιδί.


•Τι επιλογές μπορούμε να κάνουμε ώστε με την παραγγελία μας να εξασφαλίσουμε στο παιδί μας όσο το δυνατό ποιοτικότερη διατροφή;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων που θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε για το παιδί μας όταν αποφασίσουμε να φάμε έξω σε κάποια ταβέρνα, φαστφούντ ή πιτσαρία. Υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε το παιδί μας να μπορεί να φάει όσο πιο σωστά γίνεται όταν θα είμαστε έξω ή όταν είμαστε στο σπίτι και θέλουμε να παραγγείλουμε.
Αν για παράδειγμα θελήσουμε να φάμε σε μια ταβέρνα καλό θα ήταν να επιλέξουμε υγιεινά πιάτα και να αποφύγουμε το τηγανιτό φαγητό,δηλαδή να παραγγείλουμε πατάτες σχάρας ή φούρνου , κρέας ή ψάρι στη σχάρα και ως συνοδευτικό λίγο ρυζάκι με σαλάτα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην επιβαρυνθεί το παιδί μας με ανθυγιεινά φαγητά. Αν πάλι είμαστε σε πιτσαρία θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε μια απλή πίτσα όπως είναι η πίτσα μαργαρίτα ( με τυρί και ντομάτα) χωρίς κάτι άλλο πρόσθετο, η συγκεκριμένη πίτσα έχει τα λιγότερα υλικά σε σχέση με τις υπόλοιπες και σίγουρα από άποψη θερμίδων έχει πολύ λιγότερες από ότι η special πίτσα η οποία περιέχει πολλά αλλαντικά -και σίγουρα πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι η απλή πίτσα (μαργαρίτα).
Τώρα όσον αφορά τα φαστφούντ, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε για το παιδί μας 1 πιτούλα με κοτοσουβλάκι χωρίς πατάτες που θα περιέχει γιαούρτι, τομάτα ή 1 κοτοσαλάτα με μαρούλι ή κάποιο άλλο λαχανικό και κοτόπουλο φιλέτο, λίγο καλαμπόκι και λίγη μουστάρδα. Εναλλακτικά, 1 μερίδα κοτομπιφτέκι ή κοτοσουβλάκι με λίγο ρυζάκι, γιαούρτι και τομάτα, ή 1 μπέργκερ απλό με λίγο τυρί χωρίς πατάτες.
Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά δεν είναι εύκολο να καταλάβουν πως οι γονείς φροντίζουν για την υγεία τους και δε θα δέχονται πάντα αυτό που τους λένε όσον αφορά το φαγητό. Γι' αυτό σίγουρα μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να το αφήνουμε να επιλέγει μόνο του τι θα ήθελε να φάει απέξω π.χ. σουβλάκι χοιρινό ή σπέσιαλ πίτσα, έτσι ώστε να νιώθει ότι διαχειρίζεται την ελεύθερη βούληση και ότι διαλέγει εκείνο αυτό που θα ήθελε να καταναλώσει.

•Ποια είναι τα στοιχεία του έτοιμου φαγητού που θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνει το παιδί μας;

To έτοιμο φαγητό μειονεκτεί σε ποιότητα σε σχέση με το σπιτικό φαγητό, διότι είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, πλούσιο σε λιπαρά, έχει πολλά συντηρητικά και υπερβολική ποσότητα αλατιού. Αποτελεί ανθυγιεινή επιλογή όταν καταναλώνεται συστηματικά και έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.
Το αλάτι όταν βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει υπέρταση (αυξημένη πίεση στον οργανισμό) , ενώ έχει συσχετιστεί και με διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου). Δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις στις οποίες θα καταναλώσουμε έτοιμο φαγητό 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, αλλά μια καθημερινή και υπερβολική κατανάλωση έτοιμου φαγητού μπορεί να επιφέρει τα παραπάνω αποτελέσματα.
Το λεγόμενο κορεσμένο λίπος (κακό λίπος) βρίσκεται στο κόκκινο κρέας ( μοσχάρι ή χοιρινό), στα αλλαντικά, καθώς και στο λάδι για το τηγάνισμα των τροφών (π.χ. τηγανιτές πατάτες).Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους οδηγεί σε παχυσαρκία, προβλήματα στην καρδιά, πεπτικά προβλήματα κ.α. Γι' αυτό λοιπόν υπάρχουν και υγιεινές επιλογές όπως περιγράφησαν παραπάνω ώστε το παιδί να τρέφεται όσο πιο υγιεινά γίνεται χωρίς να καταφεύγει σε burgers, τηγανιτές πατάτες, αλλαντικά και παναρισμένα προϊόντα.

•Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τις υπερμεγέθεις μερίδες που συνήθως προσφέρονται από τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, ώστε να μην επιβαρυνθεί το διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού μας;

Σίγουρα όταν καταναλώνουμε κάποιο φαγητό έξω, συνήθως η μερίδα των εστιατορίων για ένα άτομο είναι πολύ παραπάνω σε ποσότητα σε σχέση με τη μερίδα φαγητού που καταναλώνουμε στο σπίτι. Τα εστιατόρια για να ικανοποιήσουν τον πελάτη περισσότερο σερβίρουν τη διπλάσια ποσότητα φαγητού με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη μπορούμε καν να καταναλώσουμε όλη τη μερίδα που μας έχουν σερβίρει, πόσο μάλλον να την καταναλώσει ένα μικρό παιδί. Έτσι λοιπόν αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παραγγείλουμε για παράδειγμα μια μερίδα φιλέτο κοτόπουλο ή μπιφτέκι στη σχάρα με ρύζι ή πατάτες φούρνου και να την καταναλώσουμε μαζί με το παιδί μας, δηλαδή μια μερίδα για δυο άτομα. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε το βάρος του παιδιού που δεν καταναλώνει κάτι παραπάνω σε ποσότητα και σίγουρα δε ξεχνάμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με τη σαλάτα μας.
Ένας άλλος τρόπος και αρκετά πρακτικός είναι να χωρίσουμε το πιάτο μας σε 3 μέρη. Στο μεγαλύτερο μέρος θα έχουμε μπόλικη σαλάτα, από οποιαδήποτε ποικιλία λαχανικών θέλει το παιδί μας, στο δεύτερο μέρος θα προσθέσουμε 1 ή 2 κομμάτια κρέας ή ψάρι και στο τρίτο και μικρότερο μέρος θα έχουμε 2 με 3 κουταλιές ορεκτικά (π.χ. τζατζίκι ή ντολμαδάκια ή τυροπιτάκι κ.α.).Έτσι, καλύπτουμε το πιάτο μας βάζοντας λίγο από όλα και χωρίς το παιδί μας να αισθάνεται ότι στερείται.
 

Στον Περπατούλη απάντησε...

Η κα Νικολέτα Καψωριτάκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ηροδότου 212, Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο
2810220392,6975592582
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα X

Ρωτήστε τον Περπατούλη...!

Newsletter