Αυξημένη χοληστερόλη σε μικρά παιδιά. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Οι απορίες του Περπατούλη:


• Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο παιδί μας;

- Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη των παιδιών μας και θέτει γερά θεμέλια για τη δημιουργία ενός γερού οργανισμού χωρίς μετέπειτα προβλήματα στην υγεία τους. Ο τρόπος ζωής, το άγχος, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης  είναι βασικοί  παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα σε νεαρή ηλικία. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η αυξημένη  χοληστερίνη ενός παιδιού που γυμνάζεται συστηματικά και προσέχει τη διατροφή του,  να οφείλεται σε κληρονομικότητα, δηλαδή ένας από τους δυο γονείς ή και δυο μαζί να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τη λεγόμενη οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια ύπουλη κατάσταση γνωστή και ως <<κληρονομική χοληστερίνη>>. Η αυξημένη χοληστερίνη δεν κτυπάει μόνο τα παχύσαρκα ή τα υπέρβαρα παιδιά αλλά ακόμα και τα αδύνατα. Ένα αδύνατο παιδί εάν δεν προσέχει τη διατροφή του και δε φροντίζει τον εαυτό του όπως πρέπει τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η χοληστερίνη του να είναι παραπάνω από τα επιτρεπόμενα όρια: 

Αυξημένη χοληστερόλη σε μικρά παιδιά
Ολική χοληστερίνη (mg/dl)
Επιθυμητά κάτω από 170 
Οριακά από 170-199 
Υψηλά πάνω από 200
 
LDL (κακή) χοληστερίνη (mg/dl)
Επιθυμητά κάτω από 110
Οριακά από 110 -129
Υψηλά πάνω από 130

 

 


• Πως αντιμετωπίζουμε την αυξημένη χοληστερόλη σε μικρά παιδιά;

 τα παιδιά σχολικής, προσχολικής ηλικίας, κυρίως παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος, θα πρέπει να έχει γίνει μια πολύ καλή αξιολόγηση του οικογενειακού ιστορικού τους π.χ εάν υπάρχει κληρονομικότητα σε χοληστερίνη, διαβήτη, υπέρταση , καρδιοπάθειες κτλ. Σίγουρα η ύπαρξη χοληστερίνης μπορεί να  χτυπήσει και τα παιδιά με κανονικό βάρος λόγω κακής διατροφής και απουσίας της άσκησης. Τα παιδιά με αυξημένη χοληστερίνη από μικρή ηλικία είναι πιθανόν να διατηρήσουν αυξημένη τη χοληστερίνη και αργότερα. Θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδιασμό με έντονη φυσική δραστηριότητα, καθώς δε νοείτε διατροφή χωρίς την απαιτούμενη άσκηση.  Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας για τα ελληνόπουλα είναι αρκετά μεγάλο με βάση έρευνες που έχουν γίνει.                

                                     

Ο ρόλος του γονιού:                                            
1. Μετά που θα συμπληρώσει το παιδί το δεύτερο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αρχίσετε να του δίνετε τροφές χαμηλές σε λιπαρά. Χρησιμοποιείστε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος ή άπαχο. Τυρί και γιαούρτι επίσης μπορεί να καταναλώσει αλλά όχι με πολλά λιπαρά. Καλό θα ήταν τα τηγανιτά να αποφεύγονται στη διατροφή των παιδιών.  Για το μαγείρεμα να χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο όχι βούτυρο. Μέσα στο σπίτι σας να έχετε άφθονα φρούτα και λαχανικά και όχι γλυκά, έτοιμα σνακ και σοκολάτες. Πρέπει οικογενειακώς να συμβάλλουμε στην αλλαγή του διατροφικού τρόπου ζωής για τα παιδιά μας, διότι τα παιδιά έχοντας ως πρότυπο τους γονείς καταναλώνουν ότι καταναλώνουν και οι μεγάλοι. Θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να προσπαθήσουμε να υποστηρίζουμε την υγιεινή διατροφή στο σπίτι μας. Καταναλώστε άπαχο κρέας, ψάρια, όσπρια που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.  Η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη των επιπέδων της καλής χοληστερίνης (HDL-C) στο αίμα. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον μισή ώρα ημερησίως.                                               Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι οι καλές συνήθειες, η μείωση των λιπαρών ουσιών και η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης.  
 

Στον Περπατούλη απάντησε...

Η κα Νικολέτα Καψωριτάκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ηροδότου 212, Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο
2810220392
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα X

Ρωτήστε τον Περπατούλη...!

Newsletter